Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2015 12:14 - ЗАЩО НАРИЧАТ АМЕРИКАНЦИТЕ "ПИНДОСИ"?
Автор: latestnews Категория: Политика   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
2



Предлагам и 1 превод от сайта на г-н Любомир Чолаков (когото много лично уважавам!)

Защо наричат американците "пиндоси"? ЗАЩО НАРИЧАТ АМЕРИКАНЦИТЕ "ПИНДОСИ"?   
Често в интернет се среща един прякор, употребяван по адрес на американците - "пиндоси".
Някои смятат, че това е вариант на "гей", тоест: "педерас" в леко модифициран вид. Оказва, че не било съвсем така. И слава Богу! - все пак, независимо, че Обама обяви защитата на педерасите, тоест, на гейовете, за един от главните приоритети в американската външна политика, все пак сред американците има и нормални, свестни хора. Например, Стивън Сегал, Мел Гибсън, Том Ханкс, а очевидно и немалко други, които не се поддават на тоталната пропаганда, промиваща американските мозъци 24 часа в денонощието. Но това е друга тема...

image
Та, за пиндосите...

Отначало това название получили американските войници заради изобилното снаряжение, което мъкнат върху себе си. Така ги нарекли косовските сърби. Работата е там, че в американската армия има правило: ако войникът бъде ранен и в същото време не е напълно снаряжен, тогава не получава парите от застраховката си, а ще трябва да се лекува за своя сметка. Което определено не е евтино. Чичо Сам се грижи за сигурността на своите воини, но и за парите на данъкоплатците. Това означава, че независимо каква е жегата, ако ще и 45 градуса, и без значение дали някой стреля или не, всеки трябва да бъде снаряжен по пълна програма: бронежилет, наколенници и налакътници, каска, защитни очила, ръкавици - всичко се нахлузва и войникът се поти в името, значи, на т. нар. "свобода и демокрация", разбирани в американски вариант - сиреч, идвай и в името на свободата и демокрация първо бомбардирай, после стреляй, и чак след това питай! И мъкнат цялото това снаряжение, което тежи около 40 кг - откъде да знае човек, може някой недостатъчно демократизиран да не харесва, че чужденци идват в страната му и да гръмне иззад някой плет. При такъв товар човек се изморява, задушава се, но американските разносвачи на свобода и демокрация кретат на инат, като румънски магарета.
И, естествено, няколко часа ходене с такива дисаги не подобрява походката. 
Във филмите на Холивуд за "морските тюлени" въпросните морски добитъци изглеждат като орли даже под дисагите си. Но в живота са просто войници, нормални морски пехотинци. Здравеняци - но все пак не от желязо. Такъв воин върви, като се олюлява наляво-надясно, краката се свиват неумело (наколенниците!), главата му е хлътнала в раменете, за да може вратните мускули да помагат за дисагите.
Въобще, отвън погледнато - истински пингвин, само дето в камуфлажни дрехи и с дисаги.
Затова и сърбите ги нарекли "пиндоси". На някои сръбски диалекти "пиндос" било означавало пингвин.
Когато разбрали как ги наричат, американците се разсърдили, но какво да се прави - с бомбардировки можеш да разрушаваш мостове, да избиваш деца, жени и журналисти, но не можеш да им забраниш да ти се подиграват. И носителите на "свобода и демокрация", искат не искат, се примирили с прозвището си.
В интернет има и друга версия за произхода на този прякор: че думата произхожда от испанското "pendejos" (задници или, в преносен смисъл, идиоти). Произнася се "пендехос", а за по-кратко - "пендос".
Така латиносите наричат не само войниците, но и въобще всички американци. По този начин се оказва, че "пЕндос" е също обидно. 
В Европа явно е разпространена сръбската трактовка. Тогава, през 1999 г., 200 руски десантници с двадесетина бронетранспортьора извършиха за денонощие марш-наскок ("наскок" - внезапно нападение, набег; рус.) и заеха летището Слатина до Прищина. Разузнаването на НАТО ги проспа. Натовците планираха да настанят там щаба на т. нар. "миротворчески сили" (всъщност, натовските анти-сръбски окупационни части) в Косово.
Но когато авангардът на англичаните (които в интернет понякога са наричани "полупиндоси") наближил летището, се оказало, че влизането в него е забранено, а до барикадите стояло русокосо момче с моряшка фланелка под куртката и с гранатомет на рамо.
Челната машина на англичаните спряла, а на командира на колоната му омекнали коленете. Не стига, че момчето с гранатомета няма как да не улучи от 10 метра и очевидно ще вкара гранатата под активния броневи пояс - но освен него, и цялата руска техника откъм летищната полоса наблюдавала натовската колона през прицелите си. И от такова разстояние спокойно можела да направи крем-карамел от танковата колона на гордите британци. Те не упорствали и се оттеглили. Вярно, после дошли вече американците и разположили табора си до летището.
Главният скандал бушувал по върховете, а руските десантници си спечелили признателността и благодарността на местното население - като от него усвоили прякора за своите противници: "пиндоси".
Ето какво е уточнено в Уикипедията:
"Думата "пиндос" започнало да се използва от военнослужащите в руските подразделения на миротворческите сили на ООН в Косово като национален прякор за всички военнослужащи на САЩ. В това си значение думата прозвучава за пръв път по руската телевизия на 7 ноември 1999 г., в репортаж от Косово. В интервюто един войник разказва, че с тази дума обозначават американските "миротворци".
Също така на едно съвещание командирът на руските миротворци в Косово, генерал Евтухович, казал:
- Другари офицери, моля ви да не наричате пиндосите "пиндоси", защото много се обиждат!
От този момент думата "пиндос" придобива голяма популярност и започва да се използва не само по адрес на военните от САЩ, но и към всички американци.
Освен това, "Пиндосия", "Пиндостан" (вариант: "Съединени пиндостански щати") или "Пиндустан" започнали да наричат самите САЩ.
Думата "пиндос" е оскърбителна", по-допустими варианти за замяна са: "янки", "гринго", "американи" или "америкоси".
В заключение може да се каже, че каламбурът на генерал Евтухович е публикуван в интернет от руски офицер, който не устоял на изкушението и ехидността победила военната дисциплина.
Оттогава прякорът "пиндоси" се лепва за американците. Обидно или не - проблемът си е техен. 
Има и други версии. Още през 80-те години в една от частите на съветската армия арменците наричали така за насмешка азербайджанците - оттогава сред руските военни останала тази дума както нарицателно за непохватен, кекав човек.
Именно от тази военна част бил формиран руският контингент за миротворческата операция в Косово. И когато в Югославия руснаците се срещнали с реалните, а не с измислените от Холивуд, американски "герои", останали силно разочаровани. И понеже американците навсякъде се държат много нагло, а при това не представляват нищо особено като войници (в мирно време тежестите на службата и непланираните, непредвидени ситуации силно ги депресират), точно затова този презрителен прякор бил лепнат на тях, а не на европейските военни. За американците е характерно високомерието и самоувереността - но им липсват истинското, спокойно мъжество, увереността в собствените сили и бойни навици.
Веднъж в Косово журналист попитал руски офицер защо наричат американците така.
Без да изпада в лингвистични подробности, руснакът отговорил категорично:
- Ами, защото са пълни пиндоси!
Американският генерал дори не се засрамил, "поради многобройни молби на телевизионните зрители", официално да помоли руското командване с настояване да бъде забранено на руските десантници да наричат пиндосите "пиндоси" (защото руснаците особено и не криели, че ги обозначават по този начин). 
Други предпочитат "испанската" версия - съобщават, че още през 1981 г. са чували този прякор в Южна Америка. 
Трети потвърждават "косовския" произход на сегашния прякор, но извеждат думата не от жаргон или диалект за "пингвин" - а от това, че някога в Гърция думата означавала глуповат, необразован тип с примитивно поведение. Произхожда от древногръцки. Древните гърци наричали "пиндоси" колонистите от Елада, които заселвали крайбрежието на Черно море. Далеч от културната си родина те бързо деградирали, превръщали се в примитивни търгаши и занаятчии. По тази причина за образованите елини те ставали обект на подигравки и насмешки. Горе-долу същата история, която се случила много векове по-късно с европейските преселници в Америка. 
Така, че прякора "пиндоси" американците си получили напълно заслужено.
  Източник: рolitikus.ru

Превод: Л. Чолаков 
Този превод е обект на авторско право.  Препубликуването му, изцяло или отчасти, се разрешава  САМО с посочване на преводача И АКТИВЕН ЛИНК към превода.


Тагове:   пиндоси,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: latestnews
Категория: Политика
Прочетен: 1173244
Постинги: 2021
Коментари: 478
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031